PRISVINDERE

SOLOUDSTILLER 2020: SAMANEH ROGHANI

Samaneh Roghanis soloudstilling på Charlottenborg Forårsudstilling 2020. Foto Søren Rønholt

Til Charlottenborg Forårsudstilling 2020 har årets soloudstiller Samaneh Roghani (født 1984) skabt en ny fotoinstallation i to dele med titlerne “For the Silenced” og “For the Forgotten”, inspireret af kunstnerens egen personlige historie og oplevelse af frygt, som hun beskriver således: “Frygt er en følelse, jeg har levet med, lige siden jeg besluttede, hvordan jeg ville leve mit liv og blev klar over mine rettigheder som kvinde. Rettigheder er ikke noget, man kan tage for givet, men må kæmpe for at opnå. Man lever med angsten for at blive udsat for voldsom undertrykkelse eller ende i fængsel. Som det er sket for utallige andre, der har kæmpet denne kamp, kan det føre til, at man bliver dræbt.

Totalitære regimer regerer ved at indgyde frygt, og når man likviderer én person, lukker man således munden på mange andre ved at skabe frygt. Alligevel risikerer kvinder og mænd deres liv, når de fortsat kræver rettigheder, retfærdighed og fred.

I mit hjemland Iran sidder mange kvinder i fængsel under kritisable forhold. Kvinder der forsvarede og kæmpede for mine og andre kvinders rettigheder. Rettigheder som regimet fratog os. Nu smider de os i fængsel, fordi de frygter os.

Jeg vil være en stemme for de mennesker, der kæmper mod uretfærdighed og er blevet fængslet, blot fordi de kræver deres rettigheder.

De der aldrig slap ud af fængslernes mørke.
De der aldrig fik chancen for at slå øjnene op til dagslyset igen.

De der aldrig giver op, som ender i fængsel, men alligevel bevarer håbet om at slippe ud og opleve resultatet af deres kamp.”

Roghanis installation består af selvportrætter trykt på keramiske fliser. Hver enkelt flise repræsenterer en person, men er samtidig et udsnit af en fængselsmur. I løbet af det seneste år har Roghani fremstillet mange fliser og for hver flise, hun har skabt, har hun forestillet sig, at det var hende, der var blevet uretfærdigt fængslet, kradsede beskeder og markerede dagene på væggene.

Nogle fliser hænger i reb ned fra loftet og repræsenterer fanger, som har været fængslet længe, og som ingen måske længere husker. For eksempel dem der fik livstidsdomme, og dem hvis fremtid er usikker.

Andre fliser bærer selvportrætter af kunstneren med lukkede øjne. De omkranser et bassin fyldt med rød væske, som symboliserer de fængslede, der siden blev dræbt eller forsvandt.

Samaneh Roghani bor og arbejder i Malmø, Sverige. Hun har en BA i Fotografi, Kunst og Arkitektur fra Azad Universitetet i Teheran, Iran (2002–2007) samt en BA i Kunst fra Konsthögskolan i Malmö – Lunds universitet, Sverige (2015–2018). Hun læser en MA i Kunst på Konsthögskolan i Malmö – Lunds universitet, Sverige (2018–).