» English
 

Juryprisen

Vinder af juryprisen 2012 er Jan Ijäs (FI, 1975) med to videoværker 'Sweet Mov(i)e' og 'Two Islands'.

Prisen er en anerkendelse af højeste kunstneriske kvalitet og nutidig relevans på udstillingen. Med prisen følger 10.000 kr. der er tildelt af Helle & Arent Jacobsens Legat til fordel for unge kunstnere.

Juryens motivation:

Jan Ijäs, der har vundet Juryprisen 2012, til en spirende ung kunstner, arbejder med en bred vifte af politiske emner i sine videoer, som han sammensætter med veludført præcision. Han modtager prisen for sine to videoværker, hvoraf den første 'Sweet Mov(i)e' genbruger optagelser fra internettet, der inddrager ritualer for simuleret samleje, som han kombinerer med et pumpende finsk fundet soundtrack.

Den anden video er en sort / hvid melankolske registrering af Fresh Kills losseplads og Staten Island baseret på egne optagelser. Juryen var imponeret over hans valg af lavteknologisk medier, forskellene mellem de to værker og hans brede vifte af socio-politisk emner, der signalerer en lovende fremtid indenfor videokunsten.


Sweet Mov(i)e (2011)

sweet-movie-b..jpg
Stillfoto: Jan Ijäs

Kunstners statement:
Værket Sweet Mov(i)e (2011) er genbrugte videooptagelser fra nettet af mennesker, der bevæger sig alene foran kameraet. Bevægelserne antyder ikke samleje, men simulerer det.

Two Islands (2012)

J__TE-hart-island-a.jpg
Stillfoto: Jan Ijäs

Kunstners statement:
Værket Two Islands (2012) består af film om to enorme lossepladser i NYC, den første er en nu lukket almindelig losseplads, som på et vist tidspunkt var den største i verden; den anden er en kirkegård af ukendt indhold, stadig i brug. Two Islands filmen spørger ligeud: hvad fortæller eksistensen af disse to mægtige bjerge af økonomisk og socialt skrald og forkastet overflod om vores civilisation og om den ’rigeste nation i verden’, og hvilken slags arv vil arkæologerne se i dem, når de om nogle århundreder studerer dem?

I lighed med sidste år fik juryen til opgave at indstille 10 kunstnere til juryprisen, og blandt disse at udvælge én vinder.

De 10 nominerede kunstnere: Christina Schou Christensen (DK), Biba Fibiger (DK), Jan Ijäs (FI), Katrine Kofoed Kristensen (DK), Gilles T. Lacombe (FR), Nkule Mabaso (ZA), Dorte Marcussen (DK), Gemma Marmalade (GB), Nicholas Sparre- Ulrich (DK) og Kari Steihaug (NO).